Botox en Filler avond

Je hoort het nu geregeld op het nieuws of ziet er iets van voorbijkomen op social media. Botox en Fillers zijn hot! Maar wat is dat nu Botox en wat zijn Fillers? En vooral waarbij kan het jou helpen?

Heel simpel, botox of botuline toxine is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Andere bacteriën die botulinetoxine kunnen produceren zijn C.butyricum, C.baratii en C.argentinense

Hieruit wordt de toxine botuline genaamd geïsoleerd en fel verdund waardoor het gebruikt kan worden in medische en esthetische toepassingen.

Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een zeer lage concentratie gezuiverde botulinetoxine die de signaaloverdracht van de aansturende zenuw naar de spier tijdelijk stil legt. Daarmee kan een arts spierspanning tegengaan en op deze manier bijvoorbeeld rimpels verzachten. Een behandeling duurt gemiddeld 5 tot 15 minuten. Het meest bekende merk is Botox, een samentrekking van ‘botulinetoxine’. De stof is ook onder diverse andere merknamen op de markt zoals BoCouture, Azzalure, Xeomin, Vistabel en Dysport.

Cosmetisch wordt de stof toegepast om de aangezichtsspieren selectief tijdelijk te verlammen en zodoende rimpelvorming te onderdrukken. Zo’n behandeling behoudt haar werking gedurende ca. 3-6 maanden.

Kort uitgelegd, botuline toxine word gebruikt om mimische rimpels te behandelen zoals in het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en kraaienpootjes. Zelfs mensen die last hebben van een “vlezige lach” doordat de bovenlip fel wordt opgetrokken, kunnen hierbij baat hebben!

Wat is dan een filler? Want te pas en te onpas horen wij dat mensen deze 2 toepassingen door elkaar halen.

Filler bestaat uit Hyaluronan, dit is een lichaamseigen product en houdt als het ware vocht vast. (De wetenschappelijke uitleg kan je vinden op Wikipedia, maar we gaan je hiermee niet vervelen)

In tegenstelling van wat botox doet zijnde spieren stilleggen, gaan we met filler -het woord zegt het zelf bijna-  rimpels en groeven opvullen, lippen voller maken en meer volume brengen in het gelaat zoals het volumineuzer maken van jukbeenderen of zelfs een correctie aan de neus!